Home

I rivende udvikling

E-mail Print PDF

Synspunkt i Nordjyske 8. august 2016

Man kan undres over, hvordan Rwanda på 30 år har kunnet gå fra at være et af de dårligst fungerende til at blive et af de bedst fungerende lande i Afrika.

Da folkedrabet fandt sted i Rwanda i 1994, oplevede vi, mens vi boede i Uganda, at et lig hvert tredje minut flød ned ad Kagera floden og ud i Lake Victoria. I Rakai distriktet, samlede man de lig op, der kom flydende.
Med bulldozere gravede distriktet massegrave til de tusinder af døde kvinder, mænd og børn, der blev samlet op hver dag, så man kunne undgå en epidemi.
Der blev på 100 dage dræbt omkring 800.000 tutsier og moderate hutuer, uden at verdenssamfundet greb ind for at stoppe disse grusomheder og redde menneskeliv.

En af de mest rystende oplevelser, jeg har haft i Afrika, havde jeg på et officielt besøg i Rwanda i 1998. Aldrig har jeg set så mange gadebørn. Rwanda var det land, der i denne periode procentvis havde de fleste forældreløse børn i verden.
Det var i 1998, fire år efter folkemordet, underligt at sidde i et møde i Rwanda og vide, at deltagerne rundt om bordet var en blanding af tutsier og hutuer. Alle deltog i diskussionerne, og atmosfæren var venlig og afslappet. Måske havde en af de deltagende hutuer ved bordet fire år tidligere dræbt en fra sidemandens tutsi familie.

Da min kone Kirsten og jeg en halv snes år senere igen var på officielt besøg Rwanda i 2008, oplevede vi et land i en rivende udvikling.
En meget stor del af forklaringen på den positive udvikling i Rwanda, skyldtes først og fremmest den valgte Præsident Poul Kageme. Nogle ville måske kalde Kagema lidt af en diktator, men han havde bl.a. evnet af få filosofien om tilgivelse til at slå rod i befolkningen. Huse var blevet istandsat, veje var blevet repareret, så vi ikke længere kørte ned i dybe huller. som vi ofte dengang gjorde det i både Kenya og Uganda.
Det var lykkedes Poul Kagame at forsone de to befolkningsgrupper, hutuerne og tutsierne.

Lad mig give et enkelt eksempel på præsidentens arbejdsmetode. Han havde, da vi besøgte landet i 2008, beordret alle fra departementschefen til det lavest rangerede kontorbud ud for at gøre rent omkring huse og bygninger én fredag om måneden. Det gav en afsmittende virkning på borgerne. Jeg har aldrig set så rene gader.

Rwanda er i dag ifølge Verdensbankens netop udsendte rapport ”ease of doing business ranking” det land i Afrika syd for Sahara, der klarer sig næstbedst økonomisk.
Hovedindtægterne kommer i dette land på kun 26.338 km2 og med et indbyggertal på ca. 8 millioner   fra turisme og minedrift.
Landet er smukt beliggende. Relativt højt over havets overflade i hjertet af Afrika syd for Ækvator.

Poul Kagame blev i august 2010 genvalgt som præsident for en ny syvårig periode. Ifølge forfatningen, som han selv har været med til at udarbejde, kan en præsident i Rwanda kun sidde i to perioder. Det ser dog ud til, at han har fået politisk tilslutning til at genopstille for en tredje periode ved valget i 2017. Det skyldes ikke mindst, at han har været dynamoen i landets forsoning mellem hutuerne og tutsierne, og de store økonomiske fremskridt landet har opnået. Nogle vil dog hævde, at Poul Kagame ikke helt har overholdt alle demokratiske spilleregler.

Man må håbe, at Rwanda med de store ambitioner og det gedigne arbejde, som regeringen med Kagame i spidsen har udført, kan undgå nye konfrontationer mellem hutuerne og tutsierne.
Poul Kagame har som præsident prioriteret national udvikling. Han har bl. a. lanceret et program, der skal gøre Rwanda til et vidensbaseret mellemindkomst land i 2020.

 

Last Updated ( Friday, 02 September 2016 14:36 )