Home

Truet på livet

E-mail Print PDF

Truet på livet 17.5.2016

Af Kurt Kristensen,
dr.med. tidligere chefrådgiver for Danida i Kenya og Uganda
Enebærvej 10, 9500 Hobro
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Så er det igen på forsiderne. De ca. 10.000 albinoer, som lever i Malawi, risikerer at blive udryddet.
Der er i øjeblikket megen fokus på albinoer i Malawi, som der var i Uganda for nogle år siden.

Fra vores mere end 30 år i Afrika ved vi naturligvis godt, at langt de fleste afrikanere er overtroiske på et eller andet niveau.
Glem ikke, sagde vores engelske læge, der har boet i Afrika næsten hele sit liv, at selv de fleste veluddannede afrikanere er overtroiske.

FN menneskerettigheders ekspert, Ikponwosa Ero, advarede den 29 april i år under et ophold i Malawi om grusomheder mod albinoer og deres forældre.
Selvom der angiveligt kun er ca. 10.000 albinoer i Malawi, vil angreb på blot nogle få bevirke en frygt hos alle andre. Albinoerne lever i konstant frygt for overgreb, som der bør sættes massivt ind for at stoppe.

Mens vi boede i Uganda, blev en heksedoktor, Musa Bogere, arresteret, mistænkt for menneskeofring, efter at der var fundet afskårne arme og ben og et hoved af et menneske i hans helgenskrin. Da naboerne fik nys om sagen, brændte de skrinet og satte ild til Musa. Inden politiet ankom, var Musa så ilde tilredt, at han døde af sine brandsår. Det er ikke et enestående tilfælde. Mord for at få fat i legemsdele er meget udbredt i afrikanske lande.
Vi har hørt en del om disse bestialske handlinger i de perioder, hvor pressen satte stort fokus på menneskeofringer. Især synes drab på småbørn at være stigende i flere afrikanske lande. Det er blevet en god forretning, der er drevet af troen på, at menneskedele har magisk kraft. Et menneske, der begraves under en nybygning, vil give bygherren velstand. Mange er overbeviste om, at legemsdele fra albinoer har en særlig magisk kraft. Tyve bryder ind i huse som almindelige røvere, men ikke for at stjæle penge og andre værdigenstande, men for at stjæle en albino. Jo yngre er jo større magi.

I Afrika er det ikke så vanskeligt at spotte en albino, som skiller sig markant ud fra sorte afrikanere. Situationen er efterhånden blevet så alvorlig, at mange albinoer flygter fra de områder, hvor myrderierne er flest. Især er forældre til helt små albinobørn meget skræmte. Mange albinoer er nu under politibeskyttelse.

Hvad kan der gøres for at mindske eller helt fjerne grusomhederne mod albinoer?
Man må håbe, at den rapport, som FN menneskerettighedsekspert Ikponwosa Ero præsenterer for FN i marts 2017 om de frygtelige tilstande albinoer og deres familier lever under i mange afrikanske lande, vil belyse forholdene, og der vil blive givet detaljerede anvisninger på, hvordan man skal komme disse uhyrligheder til livs.

I den verserende diskussion om, hvordan dansk bistand bedst anvendes, vil det være naturligt at pege på, at bistanden fortsat bør kunne støtte sociale projekter, som f.eks. bistand til nedbrydning af de bizarre holdninger, der mange steder eksisterer overfor albinoer. En sådan støtte skal naturligvis tilrettelægges i sammenhæng med den kommende FN rapport.

 

 

 

Last Updated ( Friday, 20 May 2016 12:26 )